Výstup na Bílou Horu a oslava 90. výročí založení Desítky

11.10.2009

Byl to už třetí ročník výstupu na Bílou Horu, konal se  11.10.2009. Cesta vedla ze 3. hradního nádvoří barokní Matyášovou branou a pak vstupní branou na Hradčanské náměstí, ulicí Ke Hradu, přes Úvoz  na Pohořelec.  Odtud jsme prošli průchodem domu č. 8 na nádvoří Strahovského kláštera. Od restaurace Peklo a dále strahovskou zahradou jsme došli k lanovce na Petříně; minuli jsme hvězdárnu a Šermířskou ulicí jsme se dostali ke strahovským stadionům. Naše cesta dále pokračovala podle připraveného plánku Atletickou ulicí až ke Spiritce a odtud k Ladronce. Ulicí Podbělohorskou jsme se dostali na Vypich, odkud jsme pokračovali kolem parkoviště nového Kauflandu do ulice Bolívarova a kolem kapličky k Borovičkám. Odtud už známou cestou k naší klubovně, kde pro nás bylo jako v minulých letech připraveno malé občerstvení.

Tento rok tu ale bylo ještě něco navíc: klubovna byla slavnostně vyzdobena a konalo se tu setkání při příležitosti 90. výročí založení  původního 10. pražského oddílu, který je jedním z kořenů našeho současného skautského střediska. V průběhu odpoledne se sešli i bývalí členové střediska, aby zde zavzpomínali nad starými kronikami, fotkami a filmy. Nejstaršími kronikami se pochlubil bratr Vodenka; byly psané perem a barevně ručně kreslené. Pak tu byly k vidění staré kroniky, které donesli Ďábel s Jelenou a Madla. Současný střediskový život je popisován v kronice střediska, kterou vede Petra a pak v oddílových kronikách. A tak tu byly k vidění hotové poklady.

Jelikož všem chutnal ořechový koláč, tady je slíbený recept:

Ořechové medové pochutnání

Nejdříve vylouskáme asi 30 dkg vlašských ořechů. Pak se můžeme teprve pustit do pečení. Uděláme si těsto z 45 dkg hladké mouky, 12 dkg cukru krupice, 15 dkg Hery, 2 celých vejec, 2 lžic medu a 1 lžíce sody smíchané se 2 lžícemi mléka. To vše zaděláme podobně jako na linecké těsto. Těsto rozdělíme na dva díly, z obou vyválíme placky a dáme na pečící papír na plechy. Na jednu placku rozložíme ořechovou hmotu, kterou si připravíme z:  30 dkg ořechů nahrubo usekaných, 8 dkg cukru, 12 dkg másla nebo Hery, 3 lžic medu. Suroviny do zlata osmažíme. Na placku hmotu rozložíme ještě, když je horká. Oba plechy je možné dát do trouby najednou. Pečeme mírně, aby to bylo zlatavé. Vychladlé placky plníme krémem: 1,5 sklenky mléka, 10 dkg cukru, 1,5 lžíce hladké mouky, 1,5 lžíce solamylu a 1 vanilkový cukr. Vše uvaříme jako puding (je to hodně husté). Vychladlé rozšleháme s 20 dkg Hery, je možné přidat i trochu rumu, ale je třeba, aby to zůstalo husté. Placky naplníme krémem a dáme na chladné místo. Krájíme až druhý den. A pak už je to jen pár kroků do skautské klubovny.             (psala Petra)